15 februari, 2015

Det här med alla hjärtans dag.

Igår efter jobbet bjöd Oscar på finmiddag och så gjorde vi efterrätt tillsammans i form av glace au four. Dessutom hade han köpt massor med choklad, och en receptbok till mig, som väntade på mig i köket. Jag var riktigt trött efter den intensiva dagen, utan mat sedan frukosten, och att i sista minuten åka och köpa reserv bea då vår hemgjorda variant misslyckades, just när jag var som mest hungrig.
Så tillslut efter en fin kväll, somnade jag ca 21 och sov som en stock resten av natten. Idag, efter förstrött skrollande på fb mellan tvättiderna, funderade jag en del på hur folk egentligen beter sig den 14:e...

Jag brukar ofta se två sidor av alla hjärtans dag. Den ena sidan där folk planerar middagar och överraskningar för sina respektive, som ser fram emot dagen. Den andra sidan med de som påstår sig tycka att den 14 februari är en helt meningslös dag eftersom de inte har någon att fira den med, och som ofta ändrar sin syn på saken när de väl hittat sin hjärtevän. Jag förstår båda sidorna, men jag har aldrig tyckt att alla hjärtans dag endast är till för kärlekspar.

Som självaste namnet säger är det en dag för alla hjärtan man har nära sig, tycker jag i alla fall.  Mina närmsta vänner och jag brukade förut ge varandra något eller ta en fika tillsammans. Min mamma brukar alltid vara så söt och ge mig en present, och lillebror skickar kärleksfulla hälsningar med post. I större delen av mitt liv har jag firat alla hjärtans dag utan partner, och har aldrig sett det som en hemsk, eller som jag senast idag hörde den kallas "en äcklig dag". Där tycker jag att det nästan blir töntigt. Alltså, jag vet hur fint det är att ha en partner som vill uttrycka sin kärlek och uppskattning, som tar sig tid för en.
Jag förstår att det är tråkigt att vara utan en sådan relation, att gå omkring där och längta. Men jag ser ingen anledning att tycka så synd om sig själv som många gör. För det finns ALLTID någon som bryr sig om en, alltid någon som du bryr dig om. Syskon, barn, bästa vänner, föräldrar, eller kanske hunden som alltid så kärleksfullt välkomnar dig hem. Så om du inte tror att någon kommer att överraska dig på alla hjärtans dag, eller dela dagen med dig och du känner dig ledsen och ensam... ta saken i egna händer! Gå och överraska någon själv.

Jag är sentimental antar jag, romantiskt lagd också och det är inget jag skäms över. Jag gillar att visa min kärlek och uppskattning för de jag bryr mig om. Jag gillar överraskningar och att få ge, även om det inte är stora eller dyra gåvor. Visst, alla hjärtans dag är kanske en påhittad dag som gynnar företag, men samtidigt är det en påminnelse för folk som i vardagens stress kanske glömmer bort att visa sin uppskattning för nära och kära.

Det jag försöker säga är att det är onödigt att gå och deppa ner sig över en dag för att man är singel och andra människor är kära. Folk är ju kära alla andra dagar också! Det finns betydligt värre saker att oroa sig för så som världen ser ut idag, så det som är fint bör man ta vara på. En dag tillägnad kärlek är ganska fint tycker jag, hur man än väljer att spendera den. Choklad, till mig!

Kärleksbrev från Nils.

Glace au four, med chokladbotten och hallonglass. 
Ha en fin kväll!

1 kommentar: