25 januari, 2017

Flickan som alltid är förkyld

Hej, flickan som alltid är förkyld, det är jag det. En förkylning i sin vardaglighet upplevs ju inte som allvarlig eller ovanlig. Alla blir förkylda då och då, och ofta kan man göra annat ändå om man bara tar det lite lugnt och sedan går det över. Men tänkt dig då att den faktiskt inte går över. Att varje gång din förkylning avtar och du bara har lite hosta kvar eller lite snuva...så vet du att detta är ditt bästa tillstånd, det kommer inte att försvinna helt. Förr eller senare, vid minsta ansträngning eller bara det att tiden går, så blommar den ut i full kraft igen. Tänk dig att du vill springa, andas, göra roliga saker, vara uppe sent ibland, gå på fest, resa, men det går inte. För orken finns inte. Rädslan för att inte kunna göra den där viktiga grejen i kalendern om du roar dig eller är aktiv. Varje viktig grej som ska göras måste planeras och förberedas med nog vila och återhämtning innan. Jag har varit förkyld hela året, och mycket innan dess, i ungefär 5 år har jag haft det såhär. Ni anar inte hur tröttsamt och ledsamt det är. Jag har känt hur jag liksom sjunkit längre och längre ner i ett litet hål, och tänkt att jag liksom alltid ska ha det så här. Jag har varit så trött, är fortfarande trött, och tänk vad besvärligt det är när man egentligen är en person som gillar att göra många saker och att vara aktiv och kreativ.

Nä fy vad tråkigt det är att skriva om detta! Ledsen blir jag, så därför ska jag nu skriva om en liten silver lining. Jag gick till en läkare som efter att ha undersökt mig var säker på att jag hade astma. Eftersom jag inte behandlades för detta, gjorde denna kroniska inflammation i luftvägarna att min kropp inte orkade stå emot förkylningar, så jag drabbades av varenda en jag stötte på uppenbarligen. Jag fick medicin för det och började själv ta kosttillskott med förhoppningar att få upp energin. När min kropp väl hade arbetat mot den förkylning jag för tillfället hade, så kände jag mig faktiskt bättre. Det gick ett par veckor då jag kände mig ganska bra och jag kände mig hoppfull. Jag orkade åka till St. Anton och åka skidor till och med. Någon vecka efter att jag kommit hem slog det till igen. Åh vilken depp. Men jag hoppas att detta bara var en redig förkylning som vem som helst skulle ha fått, och att det kommer att vara längre tills nästa gång jag blir sjuk. Det tar kanske lång tid för mig att bli bra eftersom jag varit dålig så länge.

Jag behöver förmodligen träna mera också. Jag läste att det är extra viktig att ha bra kondition om man har astma. På www.astmaochallergilinjen.se stod det såhär:
"Om du tränar regelbundet kan din ansträngningsastma faktiskt förbättras. Träning gör att lungornas funktion stabiliseras, kroppens syreupptagningsförmåga ökar och astmasymtomen minskar. När musklerna runt bröstkorg och lungor blir starkare är det också lättare att hosta upp slem." 

Men det är så svårt att balansera så att jag inte tar i för mycket och blir sjuk igen, för det krävs inte mycket! Dessutom är det inte alltid så lätt att träna när man känner sig sjuk och trött hela tiden, det blir lite utav en ond cirkel. Men det jag måste göra nu framöver är bara att fortsätta orka, fortsätta ha ett irriterande bra tålamod. Jag behöver mycket positiv input! Träna, tänka positivt, kramas, sjunga, ta medicinerna...  Jag ska köpa tulpaner, dricka te ut vackra koppar, ta korta promenader så jag får annat än lägenhetsluft... och allt möjligt annat jag kan komma på som gör mig glad. Vad jag än gör ska jag inte ge upp och acceptera att jag ska vara förkyld resten av livet, det har jag liksom lovat mig själv. Jag ska bli bra igen. 


                                 
         


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar