22 april, 2015

Kalastårta

Förra veckan fyllde mor år, och jag åkte såklart dit för att fira, umgås och baka tårta! När jag och min mor bakar tårta, blir allting på ett ungefär. En kalastårta behöver inte vara svår att göra, ett standard recept för sockerkaka och fyllning som man gillar, är allt som behövs. Det går förstås att köpa färdiga bottnar om man vill det. Vi bakade två sockerkakor (den ena blev platt) och tog ett extra lager från den ena sockerkakan till det som skulle bli kalastårtan. Vi gjorde den dessutom gluten/laktosfri.
Detta är nu något slags recept:

Lager 1: Vaniljkräm blandad med lite vispad grädde.
Lager 2: Drottningsylt, grädde, björnbär och hallon.
Lager 3: O'boy grädde och hackad, mörk choklad.

Sockerkaka: 2-3 ägg, 2 dl socker, 3 dl mjöl, 2 tsk bakpulver, 75 g smör, 1 dl mjölk, rivet citronskal, ev. vaniljsocker. 
Vispa socker och ägg pösigt, smält smör och riv ner citronskalet i kastrullen. Låt svalna något. Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke. Tillsätt smörblandningen och mjölet i äggsmeten, lite i taget, och rör allt till en jämn smet. Grädda i mitten av ugnen, 175 grader i ca 30 min. Glöm inte att smörja formen så att kakan inte fastnar. 

Till tårtan:
4 bottnar
2 marsipanlock 
Drottningsylt
Björnbär
Hallon
Vaniljkräm
Vispgrädde (ca 7 dl)
2 msk Oboy pulver
Några bitar choklad

Montering av tårtan:
Safta tårtbotten försiktigt, blanda vaniljkräm med några matskedar vispad grädde och bred på. Lägg på nästa botten. Blanda drottningsylt och grädde och bred på och strö över bär i önskad mängd. Botten nr 3, blanda O'boy grädde efter smak och bred på, sprinkla över hackad, mörk choklad. Lägg På sista tårtbotten, och täck hela tårtan i ett tunt lager vispgrädde. Lägg på ett marsipanlock. Skär ut breda remsor ur det andra locket, och lägg runt tårtans kanter. Skär några smalare remsor av marsipan och tvinna försiktigt. Lägg det tvinnade bandet i skarven mellan de olika marsipanlagren. Garnera tårtan som du vill... blad, rosor, choklad, florsocker, tårtljus... låt fantasin (och smaken) styra! För gluten och laktosfri tårta, använd exempelvis finax glutenfria mjölmix och laktos/mjölkfria produkter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar